ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Σκοπός της Δράσης είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων μεταποιητικών ΜμΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π-ΑΜΘ) προκειμένου να υλοποιήσουν επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, όπως θεμελιώδη αναβάθμιση-αντικατάσταση ενεργοβόρων μηχανών και γραμμών παραγωγής

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ελάχιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων είναι 30.000€  και μπορεί να φτάσει έως και τις 400.000€. (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ε.Ε. 1407/2013/De minimis).

-Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει για τρεις) διαχειριστικές περιόδους του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης με ανώτατο όριο το ποσό των 300.000€

– Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης είναι 190.000.000€ και η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ

Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται επενδυτικά σχέδια επιχορηγούμενου προϋπολογισμού από 50.000€ έως 1.000.000€.

Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100% του προϋπολογισμού της αίτησης χρηματοδότησης.

Σε περίπτωση που το υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο θα έχει προϋπολογισμό μικρότερο από 50.000€ ή/και χρόνο αποπληρωμής (απόσβεσης) της επένδυσης μικρότερο των 3 ετών, όπως προσδιορίζεται στην Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου, τότε αυτό θα κρίνεται μη επιλέξιμο.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

-Δικαιούχοι της δράσης είναι οι Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης

Υπό ίδρυση Επιχειρήσεις είναι αυτές που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της Προκήρυξης της Δράσης έως και την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης και θα  δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά σε επιλέξιμο/ους ΚΑΔ, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

Νεοσύστατες επιχειρήσεις ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας (δεν έχει παρέλθει 12μηνο από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης στην ΑΑΔΕ έως και την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης).
Σημειώνεται ότι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε επιλέξιμους ΚΑΔ της Δράσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, καθ’όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

-Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διαθέτουν τον ΚΑΔ επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Επιλέξιμα είναι επενδυτικά σχέδια τα οποία, σύμφωνα με την Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου, υλοποιούν επεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης που περιγράφονται στο προτεινόμενο σενάριο και επιτυγχάνουν εξοικονόμηση τελικής ενέργειας τουλάχιστον 20% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση των παραγωγικών μονάδων πριν την υλοποίηση των επεμβάσεων, όπως προκύπτει από τη μέση ετήσια κατανάλωση τελικής ενέργειας των τελευταίων 5 ετών.

Μη επίτευξη της ελάχιστης εξοικονόμησης τελικής ενέργειας τουλάχιστον κατά 20% οδηγεί σε ανάκληση της απόφασης ένταξης της επένδυσης και επιστροφή της χορηγηθείσας δημόσιας χρηματοδότησης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Αιτήματα Ενδιάμεσης Επαλήθευσης-Πιστοποίησης δαπανών είναι δυνατόν να υποβληθούν έως την εκτέλεση του 70% του επιχορηγούμενου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου (υποβληθείσες δαπάνες).

Η αποπληρωμή του υπολοίπου 30% γίνεται μετά από την 6μηνη πλήρη λειτουργία της επένδυσης και εφόσον τεκμηριωθεί, μέσω της Έκθεσης Αποτελεσμάτων Μέτρησης και Επαλήθευσης η οποία συντάσσεται από ενεργειακό ελεγκτή (διαφορετικό από τον Ενεργειακό Ελεγκτή που συνέταξε την Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου), η επίτευξη του ενεργειακού στόχου των επεμβάσεων όπως αυτός έχει εγκριθεί. Στην ίδια Έκθεση Αποτελεσμάτων Μέτρησης και Επαλήθευσης ορίζεται και η εξεταζόμενη περίοδος και τεκμηριώνεται η 6μηνη πλήρης λειτουργία της επένδυσης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης μεταξύ όλων των αιτήσεων που υποβάλλονται στα χρονικά περιθώρια που ορίζονται στην παρούσα πρόσκληση, ήτοι από 22-04-2024 ώρα 09:00 έως και την καταληκτική ημερομηνία 06-06-2024 ώρα 14:00.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

-Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη μέθοδο της Συγκριτικής Αξιολόγησης, με την ευθύνη της ΕΥΔ και την υποστήριξη του ΕΦΕΠΑΕ.

-Κάθε επενδυτικό σχέδιο αξιολογείται και βαθμολογείται από έναν (1) αξιολογητή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΔΑΠΑΝΩΝ 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ