ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ 2021-2027

ΣΤΟΧΟΣ

– Είναι μία δράση στρατηγικής σημασίας του Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ», του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία σχεδιάστηκε ως μετεξέλιξη της επιτυχημένης Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ»
– Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική της χώρας να τοποθετηθεί η καινοτομία στο επίκεντρο μιας βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης από την πανδημία, για την επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και τη διασφάλιση της τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Επιμέρους στόχοι της δράσης:

-Παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, με έμφαση στις ΜμΕ.
-Οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση.
-Ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας στα υπάρχοντα αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας.
-Αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και ενδυνάμωση του εξαγωγικού προφίλ στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού.
-Απασχόληση επιστημονικού δυναμικού υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης (Brain Gain).
-Σύνδεση του ακαδημαϊκού με τον παραγωγικό τομέα.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

– Η Δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), και ερευνητικούς οργανισμούς.
Οι προτάσεις που θα ενισχυθούν αφορούν σε έργα έρευνας και καινοτομίας.

1. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις
Η Παρέμβαση Ι απευθύνεται σε υφιστάμενες Επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ημερομηνίας ίδρυσης. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μια μικρομεσαία επιχείρηση (ΜμΕ) είτε Ομάδες Επιχειρήσεων στις οποίες απαραίτητα τουλάχιστον μία είναι ΜμΕ.

2. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
Η Παρέμβαση ΙΙ αφορά συμπράξεις υφισταμένων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, με ερευνητικούς οργανισμούς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις. Σε συμπράξεις δύο ή τριών ή τεσσάρων εταίρων – φορέων, ο ένας θα πρέπει απαραίτητα να είναι ΜμΕ. Σε συμπράξεις άνω των τεσσάρων εταίρων – φορέων οι δύο θα πρέπει απαραίτητα να είναι επιχειρήσεις και τουλάχιστον μία θα πρέπει να είναι ΜμΕ.

3. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
Δυνητικοί δικαιούχοι στην Παρέμβαση ΙΙΙ, είναι υφιστάμενες μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ)

4. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν τη Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για έργα έρευνας και ανάπτυξης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

-Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλομένων προτάσεων έργων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τριάντα έξι (36) μήνες.

-Κατά τη διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων Χρηματοδότησης υποβάλλονται μαζί με την πρόταση και όλα τα δικαιολογητικά ένταξης, συμπεριλαμβανομένου του συμφωνητικού συνεργασίας για τα συνεργατικά έργα.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

– Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της Δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» ανέρχεται στο ποσό των 300.000.000 ευρώ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Παρέμβαση Μέγιστος Συνολικός Προϋπολογισμός Αίτησης Χρηματοδότησης
Ι Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις 800.000€
ΙΙ Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς 2.000.000€
III Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων 2.000.000€
IV Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις Στο όριο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού από το Horizon Europe.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

– Η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική στις Παρεμβάσεις I «Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις» και ΙI «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς».

-Η αξιολόγηση των προτάσεων διενεργείται από Επιτροπές Αξιολόγησης ανά Παρέμβαση και ανά Τομέα Προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027. Κάθε επιτροπή αποτελείται από τρία (3) έως πέντε (5) μέλη που προέρχονται από το Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

-Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει βάσει εξειδικευμένων κριτηρίων, ανά Παρέμβαση, τα οποία και θα περιγραφούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης. Για αυτά, θα ληφθεί μέριμνα να εναρμονιστούν με τα κριτήρια του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη (Horizon Europe – HEU) της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία της περιόδου 2021-2027 και θα αφορούν κυρίως:
1. Την επιστημονική και τεχνική αρτιότητα (Excellence)
2. Τα Αποτελέσματα και τις Επιπτώσεις (Impact)
3. Την Ποιότητα και αποτελεσματικότητα της υλοποίησης (Quality and efficiency of the Ιmplementation)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ